Med den konstanta utvecklingen vi ser i datorer håller ju en dator bara så länge innan man kommer behöva en ny. I en stationär dator har man ju möjligheten att byta ut alla komponenter, men med en laptop är det ju ett fullständigt paket man har att göra med och inte en massa separata delar. För att göra sitt laptopköp så lyckat som möjligt finns det ett antal punkter att tänka på.

Användningsområdet

Tänk till bara på vad den gamla laptopen egentligen användes till. Detta kommer att informera en om vad datorn måste kunna klara av, men även hur den ska vara utformad:

  • Surfa/social media/e-post – en liten och ganska billig dator kan lätt göra allt detta och blir dessutom väldigt praktisk att dra med sig överallt.
  • Spela spel – en dator med ett bra grafikkort är ett måste för en speldator, och skärmen ska helst vara av den större typen, säg 17 tum eller mer.
  • Se på film/tv-serier – en laptop som huvudsakligen används för att titta på allehanda videomaterial bör också ha en relativt stor skärm för bästa möjliga upplevelse, men behöver dock inte ha samma prestanda som en speldator.

Tillbehören

När man byter upp sig är det också smart att titta på vilka tillbehör man använt tidigare och om några av dessa behöver bytas ut. Saker som hörlurar och eventuell extern mus är något många föredrar att ha tillgängligt, men även något som en extra laddare kan behövas köpas in. Och så länge man inte köper en exakt likadan laptop finns risken att man behöver köpa den på nytt. Risken finns ju dock även att man behöver tillbehör man inte använt tidigare. Köper man exempelvis en kraftigare dator är det ju lätt hänt att den alstrar mer värme än den förra, varpå man kan behöva en kylplatta för att hålla nere värmen något.