datorer

Tack vare att allt mer av de applikationerna vi idag använder på våra datorer befinner sig i webbläsaren så har kraven minskat på hur snabba enheterna måste vara. För en vanlig kontorsarbetare så är den största anledningen att man behöver uppgradera datorn mycket sällan att den inte hänger med längre. Istället år det andra delar av ekvationen som blir viktiga.

På kontoret

I en affärsmiljö kan det finnas många anledningar till att byta dator. Dels så kan kostnaden för underhåll så som att byta batteri, lämna in datorn på garantin eller till företagets interna supportekniker bli dyrt. Både när det kommer till den faktiska kostnaden för att lösa problemet men även när det kommer till produktionsbortfallet för den anställda som blir utan dator. Analytiker pekar på att många datorer nu är så billiga att det är rekommenderat att byta ut de anställdas datorer var 24 till 36 månad.

Krävande uppgifter

Även om de flesta som arbetar på kontor i dagsläget inte behöver byta dator på grund av ökade prestandakrav så finns det utan tvekan andra jobb där läget är annorlunda. För de som arbetar med CAD-mjukvara eller tunga beräkningar kan det absolut finnas anledning av uppgradera datorn när bättre hårdvara finns tillgänglig eller har nått mer fördelaktiga priser. Bland annat processorer och grafikkort släpps i nya varianter så gott som varje år.

Privat

Hur är det då med den egna hemdatorn? Här beror det självklart till stor del på hur mycket man använder datorn samt vad man använder den till. I många fall så är kraven inte speciellt stora på en hemdator om den främst används till att surfa på webben. I dessa fallen så kan man gått vänta till datorn blivit för sliten eller går alldeles för långsamt.

Om man spelar mycket krävande spel på sin dator så kan det ibland räcka med att endast uppgradera individuella delar av datorn. I de flesta fallen så är det till exempel grafikkorten som inte riktigt hänger med i de senaste spelen. Mer information om hur man väljer del att uppgradera hittar du i denna artikeln som är på engelska.

Posted in: Teknik.
Last Modified: oktober 14, 2020