IoT mobil

Våra liv ser helt annorlunda ut idag jämfört med för bara 10 år sedan om man tänker på den tekniska utvecklingen. Vi handlar, konsumerar, läser, lyssnar på musik, kommunicerar och interagerar med andra på ett helt annat sätt tack vare teknik och internet. Och detta kommer fortsätta förändras…

1990 föddes World Wide Web och 1995 började internet spridas bland vanliga människor och på bara fem år hade ca 50 % av hushållen i Sverige internettillgång. Tekniktillgången i hushållen ökar och förändras fort och kraftigt, dessutom ser man att tekniktätheten ökar, alltså att en person har flera olika tekniska prylar och många saker som kan erbjuda samma saker såsom en dator, mobil och surfplatta och även via smart-TV och spelkonsoler. Historien visar att vårt beteende upprepar sig genom att de är de unga och högutbildade som går i bräschen för införandet av tekniska prylar. Äldre skaffar sig sällan nya tekniker om det inte är så att det är oundvikligt för att tekniken utvecklats till det som till exempel en dator utan cd/dvd. Det skiljer sig mycket lite mellan män och kvinnors tekniktillgång, män har aningens mer tekniska prylar men det är förvånansvärt lite.

För ett par år sedan så surfade de flesta via en dator men idag så har de flesta en smartphone eller läsplatta som de använder internet via. Man glömmer lätt att tekniken går så fort, iPhone till exempel lanserades 2007 och iPaden kom 2010. Den snabba digitaliseringen och teknikutvecklingen har skapat helt andra förutsättningar för oss att interagera med tekniken och varandra. Tjänster och produkter som förändrar vårt köp- och konsumtionsbeteenden och hur vi interagerar med varandra. Dessutom gör utvecklingen av de tekniska produkterna att det i ett lika rasande tempo produceras nya och passande tillbehör. Tillbehören till våra tekniska prylar är ursprungligen framtagna för att skydda dyrbara produkter och förlänga livslängden på dem men tillbehören finns idag i så varierade utformningar att det har för vissa blivit något man byter på samma sätt som man byter kläder. Man matchar till exempel sin iPhone med ett skal eller iPhonetillbehör med dagens outfit och det blir en del av ens personlighet hur man väljer att dekorera och smycka sin telefon. 

IoT – Internet of Things är ett samlingsbegrepp för den framväxt som innebär att apparater, kläder, maskiner, fordon, varelser och andra saker förses av processorer och sensorer som gör att de kan kommunicera med sin omvärld för att anpassa och medverka med sin miljö. Mer och mer saker blir ihopkopplade och kommunicerar och rapporterar om sin status och omgivning. Detta är på stark frammarsch och den framtid är nog inte långt borta där vi kanske kan med vårt humör påverka hur våra mobilskal ska se ut.