macbook

När man tittar på prislapparna för många av Apples datorer så kan det vara svårt att förstå varför så många väljer att köpa dessa datorerna. I denna artikeln försöker vi förklara några av argumenten för detta, bortom god design och hög kvalitetskänsla.

Fördelar med ett stängt system

Apple har alltid haft en väldigt hård kontroll över både sin mjukvara och hårdvara. För att få allt att fungera så bra ihop som möjligt har de skapat egna lösningar och standarder. Detta har gjort att Mac ofta fungerar otroligt bra och utan problem, speciellt om man använder alla deras lösningar tillsammans. En stor fördel är att det även blir enklare för och går att ställa högre krav på externa utvecklare som utvecklar för dess plattform.

Nackdelarna och dess lösningar

En nackdel med att Apple är så kontrollerande med sina produkter är att de kan hålla väldigt höga priser på sina egna tillbehör. Laddare vill man ofta ha flera av för att till exempel kunna låta en av dem vara på jobbet och den andra hemma, något som snabbt blir dyrt då de officiella varianterna ofta kostar närmare tusenlappen. Som tur var så finns det bra alternativa försäljare av Apple laddare där man kan köpa fullt fungerande laddare för ungefär halva priset av vad Apple säljer sina för.

Om man har problem med att viss mjukvara inte kan köras i macens operativsystem så finns det lösningar även för det. Dels går det att via Apples egna lösning Boot Camp att installera Windows på din Mac. Detta kräver dock att du startar datorn med Windows varje gång du behöver använda det. Det andra alternativet är att använda sig av mjukvaran Parallels som låter dig att köra en emulation av Windows i OSX. För en mer genomgående jämförelse av de båda alternativen kan du läsa denna jämförelsen av MacWorld.

Billigare mjukvara

En annan fördel med Apple är att deras professionella mjukvaror för kreativt arbete ofta är mycket billigare än konkurrenternas. I vissa fall så som med GarageBand så levereras enklare alternativ helt gratis med datorn. Garageband är ett kompetent program som har används av många artister även om det inte anses vara i samma klass som många mer professionella alternativ.

Posted in: Teknik.
Last Modified: oktober 14, 2020